Felújított = használt ??

Kólától és pörköltszafttól ragacsos billentyűk, milliónyi érintéssel homorúra koptatott, recsegő-ropogó touchpad, és romos burkolat. Nagyjából így képzelünk el egy használt laptopot, és már látjuk is magunkat, amint a mosdó alól előkotorjuk a teljes háztartási vegyszerkészletet. Befogott orral megpróbáljuk lesuvickolni az előző évek mocskát, mielőtt nyugodt szívvel meg mernénk nyomni a bekapcsológombot. A felújított laptopok, gépek története nem így kezdődik…

Ronda egy rémkép, és ha apróhirdetésben keresünk használt gépet, eredeti tulajdonosától, akkor valóban előfordulhat ilyesmi. Arról viszont mi sem tudtunk mostanáig, hogy a használt pc hatalmas biznisz. A boltokban általában nem a felhasználók által leadott gépeket passzolják tovább, hanem többnyire profi felújítóktól szerzik be az árut. Mi igazából nem használt, hanem felújított számítógépeket forgalmazunk, ami nagyon nem mindegy.

Felújított nem használt
A felújított nem egyenlő a használttal.

Már a kezdetekben volt egy lényeges különbség: Itt a Technix-nél a felújított asztali gépek és laptopok értékesítésére szakosodtunk. Ennek pedig, mint kiderült, óriási piaca van. Így ma már a nagykerünk egy ezer négyzetméteresnél nagyobb modern üzemben, több mint negyven emberrel dolgozik a gépek felújításán. Ipari mennyiségben szerzi be a külföldi cégek által lecserélésre került eszközöket.

Honnan jönnek a gépek?

A kamionon raklapszám érkező áru francia, dán, német vagy más nyugat-európai vállalatoktól kerül hozzánk. Olyan cégektől, amelyek igyek

isztítást elvégeznek, zsírtalanítják a felületet. A végén pedig mindegyik gép kap egy osztályzatot, és egy matricát, amin rajta van a konfiguráció leírása.

eznek tartani a lépést a technika fejlődésével, és rendszeresen lecserélik az eszközeiket. Leadáskor mindegyik gépen teljes adattörlést végeznek el, ezt a szabályok is megkívánják. Nyilván egyik vállalkozás sem szeretne olyan merevlemezeket kiadni, amiken rajta vannak a titkai.

„A hozzánk beérkező gépek még valóban használtak, de a beérkezésük után rögtön átesnek egy fizikai tisztításon, nagynyomású levegővel fújjuk ki belőlük a port.” – mondta a nagykereskedés értékestési vezetője, ahonnan termékeink érkeznek.

A gépek alapos ellenőrzési és tisztítási folyamatokon esnek át.

Hajcsatot, pénzérmét, kiszáradt bogarakat is találtunk a gépekben.

Akadnak a szállítmányban teljesen használhatatlan gépek is, amelyekről ránézésre megmondható, hogy selejtesek, és a szállítás közben is előfordulnak balesetek. Ennek főleg az lcd-kijelzők látják kárát. A következő lépésben a technikusok veszik kezelésbe a vasat.

A felújításért felelős cég működését alapvetően meghatározza az általuk használt szoftver, ami saját fejlesztés, és a létrehozásában nagyjából az egész vállalat részt vett. Teszteket futtatnak le, hogy a legapróbb részletekig mindent megtudjanak a gépekről. Megkeresik a kijelzőn az esetleges pixelhibákat, ellenőrzik a merevlemezt, a portokat, és hogy mennyit bír az akksi…

Az értékelés

„Az értékelést szigorúan vesszük, biztosra kell menni, hogy a vevő elégedett legyen, és jótállást tudjunk vállalni az általunk eladott termékekre”

A csarnok közepén belefutunk egy nagy ládába, ahová a használhatatlan hardverek kerülnek. Ha például egy aksi nem biztosít legalább fél órányi működést, azt nem adják tovább, a hibás hdd helyére is használhatót raknak. A vevők is módosíthatnak az alaphardveren. Kérhetnek például több RAM-ot, hdd helyett ssd-t. Bármit is cserélnek le egy gépen, a teszteket újra lefuttatják, hogy a rendszerben rögzítse a kiadásra kerülő hardver összes azonosítóját.

Az egész folyamat, az áru érkezésétől a vizsgálatokon és szereléseken át a csomagolásig legfeljebb két napot vesz igénybe. Aharmadik napra elkészül a megtisztított, működőképes, eladható számítógép.

Vásárlóink elégedettsége garantált.

Mindegyik gépre legális Windows 10 operációs rendszer kerül, erre Office 365-öt és G-Data biztonsági csomagot is feltelepítenek.

Idehaza egyedül az általunk választott nagykereskedésnek /ezáltal a mi gépeinknek/ van Microsoft Authorized Refurbiser (MAR) partneri minősítése, ami lényegében annyit tesz, hogy hivatalosan forgalmazhatjuk a felújított gépekre szánt Windows-licenceket. A MAR licenc a bolti Windowshoz képest harmadannyiba kerül, és ez az árengedmény teljesen érthető, hiszen a felújított gépeken biztosan volt valamilyen gyárilag telepített Windows, csak hát azt az adattörlésnél meg kellett semmisíteni. Az pedig a Microsoftnak is jobb, hogy a legfrissebb Windows 10 terjed, és nem a régi oprendszerei.

Használt = kipróbált

A használt gépek piaca nem tud lefedni minden igényt, a gamerek például nagyon kis eséllyel találnak nekik való gépet a kínálatunkban. A vállalatoktól érkező gépeknek azonban megvan az az előnyük, hogy céges környezetben bizonyítottak, ahol komoly üzleti szoftvereket futtatnak, esetenként egyszerűbb videóvágó programok és más kreatív szoftverek is előkerülnek.

Aki böngészgetne, videókat nézne, kisebb nagyobb munkákat végezne a gépén annak valószínűleg teljesen megfelel egy ilyen felújított konfiguráció. (ahogy a kkv-knak, iskoláknak is megfelelő lehet a korábban más vállalatoknál teljesítő géppark) Az ár pedig önmagáért beszél, könnyen találunk olyan Core processzoros felújított gépet, amennyiből csak valamilyen gyengébb, Celeron vagy Atom processzoros új konfiguráció jönne ki.

Vásárlás előtt így is érdemes előbb megnézni, hogy az adott pc mire képes. Ezekről a márkás eszközökről valószínűleg már írtak teszteket a szaklapok, a felhasználók kipanaszkodták magukat a fórumokon, és talán a kérdéseikre választ kaptak. Az biztos, hogy sokkal többet megtudhatunk a régi modellekről, mint a vadiújakról, és kevesebb az ismeretlen kockázat.

Az egyetlen hátránya a felújított számítógépeknek az, hogy nehezebb újra eladni, miközben az alig a pár éves pc-ket még simán továbbpasszolhatjuk némi pénzért.

Kezdőlap Irány az Üzlet!